Onze tips voor het kiezen van het juiste wasprogramma

voorwas als onderdeel van het wasprogramma van Carwash van Veen in Assen

Tips voor het kiezen van het juiste wasprogramma's

Sta je weleens voor de keuzeborden bij de autowasstraat en vraag je je af welk wasprogramma het meest geschikt is voor jouw auto? Ga je voor het basis wasprogramma, ‘het meest gekozen wasprogramma’ of is voor jouw auto alleen het meest uitgebreide wasprogramma goed genoeg? In deze blog vertellen we je meer over de verschillende onderdelen uit de verschillende wasprogramma’s en hopen je daarmee te helpen bij jouw keuze voor het juiste wasprogramma.  

De verschillende wasprogramma’s

Je auto regelmatig meenemen naar de wasstraat is een uitstekende manier om hardnekkig vuil te lijf te gaan. Vuil zoals boomhars, vogelpoep en teerplekken kan de lak aantasten en zelfs permanente schade veroorzaken als het te lang blijft zitten. Deze soorten vuil vereisen vaak meer dan een simpele sopbeurt; ze hebben een grondige voorwas en speciale reinigingsmiddelen nodig die in wasstraten worden gebruikt. Maar voor welk wasprogramma kies je dan uiteindelijk?  

Premium wassen

15,50 Met waspas
 • Voorwassen
 • Velgen reinigen
 • Wassen
 • Insectenreiniger
 • Foam wall premium
 • Bodem wassen
 • Polish behandeling
 • Polish inmasseren
 • Drogen uitgebreid
 • Nadrogen
Populair!

Compleet wassen

14,- Met waspas
 • Voorwassen
 • Velgen reinigen
 • Wassen
 • Insectenreiniger
 • Foam wall
 • Bodem wassen
 • Wax
 • Drogen uitgebreid
 • Nadrogen

Normaal wassen

11,50 Met waspas
 • Voorwassen
 • Velgen reinigen
 • Wassen
 • Insectenreiniger
 • Bodem wassen
 • Drogen uitgebreid

Basis wassen

9,- Met waspas
 • Voorwassen
 • Velgen reinigen
 • Wassen
 • Drogen

Zoals je kunt zien bestaat een wasprogramma uit een aantal basisonderdelen. Hoe meer je betaalt, hoe uitgebreider het wasprogramma. Maar waar zijn al die onderdelen precies goed voor? We leggen het graag aan je uit.

Voorwas 

De voorwas in de wasstraat kan je zien als de warming-up voor je auto voordat het de grondige reiniging ingaat. Deze eerste stap pakt het grove werk aan – het losweken en wegspoelen van het eerste vuil en gruis. De voorwas zorgt ervoor dat het risico op krassen door zand of zoutkorrels die nog op de lak zitten, wordt verminderd. Door deze stap wordt de basis gelegd voor een glanzend en krasvrij eindresultaat. 

Kies je voor een wasprogramma met een wax en polish behandeling? Dan zorgt een goede voorwas ervoor dat de beschermende wax en polish behandelingen die volgen effectiever zijn, omdat ze worden aangebracht op een schoner oppervlak.  

Velgen reinigen 

Velgenreiniging in een wasstraat is net zo belangrijk als het poetsen van je schoenen na een modderige wandeling. Het is een gespecialiseerde schoonmaakronde die zich richt op een van de meest vuilgevoelige delen van je auto: de velgen. Dit deel van het wasprogramma gebruikt krachtige stralen en specifieke reinigingsmiddelen om remstof, teer en wegvervuiling die zich rond je velgen heeft verzameld, aan te pakken.  

Deze grondige reiniging voorkomt niet alleen dat vuil zich ophoopt en corrosie veroorzaakt, maar zorgt er ook voor dat je velgen glanzen alsof ze nieuw zijn. Daarnaast draagt velgenreiniging bij aan de algehele verzorging en behoud van je banden en velgen. Wat op zijn beurt weer ten goede komt aan de veiligheid en de levensduur van je auto. 

Bodem wassen 

Het rijden op modderige of met strooizout bedekte wegen kan leiden tot ophoping van vuil aan de onderkant van je auto. Een regelmatige bodemwas helpt bij het verwijderen van deze ophopingen die corrosie kunnen veroorzaken en de levensduur van je auto kunnen verkorten. De hoge drukspuit in de wasstraat zorgt ervoor dat zelfs de meest verborgen plekken bereikt worden, waardoor zout en modder worden verwijderd en de risico’s van roest worden geminimaliseerd. 

Waxen 

Denk aan waxen als een zonnebrandcrème die niet alleen glans geeft, maar ook beschermt tegen de schadelijke UV-stralen en de corrosieve effecten van zout en vuil op de weg. Deze fase in het wasprogramma bedekt je auto met een dunne laag wax, die water- en vuilafstotend werkt en zo de lak verzegelt. Dit betekent dat regen en vuil minder kans hebben om aan de auto te hechten en de lak te beschadigen. Het resultaat? Een langdurige glans en een kleur die beschermd is tegen de elementen, waardoor je auto er langer als nieuw uit blijft zien. Regelmatig waxen in de wasstraat is een eenvoudige stap die een groot verschil maakt in het behouden van de waarde en de uitstraling van je voertuig. 

Polish 

Polishen in de wasstraat is een fijne opfrisser voor je auto’s lak. Deze behandeling poetst het oppervlak tot een hoge glans en werkt kleine imperfecties weg, waardoor je auto een gelijkmatige en gladde uitstraling krijgt. Het is een extra stap die de lak verzorgt en een beschermende barrière biedt tegen kleine krassen en de alledaagse slijtage. Regelmatig polishen kan je auto helpen om zijn glans te behouden en de lak langer in topconditie te houden. 

 Drogen 

Tot slot is de droogfunctie van de wasstraat niet te onderschatten. Na het wassen zorgt een goede droogbeurt ervoor dat er geen waterdruppels op de lak achterblijven, die minerale sporen en vuil kunnen achterlaten als ze opdrogen. Deze krachtige droogsystemen blazen water weg uit naden, kieren en andere moeilijk bereikbare plaatsen, waar vocht kan leiden tot roest of schimmel. Regelmatig je auto effectief laten drogen in de wasstraat zorgt dus niet alleen voor een vlekvrije afwerking, maar draagt ook bij aan het onderhoud en de levensduur van je auto. 

Onze tips voor het kiezen van het juiste wasprogramma

Nu je weet wat precies het nut is van alle onderdelen uit de verschillende wasprogramma’s kun je misschien al beter een keuze maken. Bij het kiezen van het juiste wasprogramma voor je auto, is het van belang om goed te overwegen wat je auto nodig heeft. Daarom zetten we nog enkele tips voor je op een rijtje: 

 

 • Frequentie van wassen: rij je wekelijks naar de wasstraat? Dan volsta je met een goed basisprogramma en een uitgebreid wasprogramma op zijn tijd. Ben jij iemand die pas naar de wasstraat gaat als je opmerkingen over je auto krijgt? Dan is het goed om meteen voor een uitgebreid programma te kiezen.  

 

 • Huidige staat van de auto: een auto die veel vuil, zout of modder heeft verzameld, vraagt om een grondigere aanpak dan een auto die slechts licht stoffig is. Kies voor een grondige voorwas en bodemreiniging bij veel vuilophoping. 

 

 • Bescherm de lak: je autolak staat voortdurend bloot aan diverse invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, zure regen, vogelpoep, pekel en wegvervuiling. Deze elementen kunnen de lak dof maken, uitbleken of zelfs beschadigen. Kies voor een wasprogramma waarin je auto ook gewaxt wordt en een polish behandeling krijgt. Zo bescherm je de lak van je auto.  

Auto wassen? Carwash van Veen!

Kan jouw auto wel een opfrisbeurt gebruiken? Kom langs bij Carwash van Veen in Assen! Onze moderne wasstraat van ruim 40 meter lang, is uitgerust met textielborstels die een 100% krasvrij resultaat garanderen. Bovendien gebruiken we osmose water in het gehele proces, waardoor je auto 100% vlekvrij opdroogt.  

 Dankzij onze geavanceerde wastechnieken kunnen we het best mogelijke wasresultaat leveren. En met ons efficiënte kettingbaansysteem hoef je nooit lang te wachten – de gemiddelde wachttijd per auto is slechts 2 tot 3 minuten. Dus waarom nog langer wachten? Kom langs bij Carwash van Veen en geef je auto de behandeling die het verdient! 

Veelgestelde vragen

Een polish-behandeling in de wasstraat biedt meerdere voordelen: het verwijdert lichte krasjes en onvolkomenheden van je autolak, herstelt de glans en verbetert de algehele uitstraling van de auto. Daarnaast vormt het een beschermende laag op de lak, wat helpt tegen verdere beschadigingen en vervuiling.  

Wasstraten zijn zeer effectief in het verwijderen van strooizout en pekel in de winter. De krachtige hogedrukspuiten en gespecialiseerde reinigingsmiddelen kunnen zout en pekel, die zich aan de auto hechten en corrosie kunnen veroorzaken, grondig verwijderen. Regelmatige wasbeurten in de winter zijn essentieel om de onderkant en het exterieur van je auto te beschermen tegen de schadelijke effecten van strooizout en om roestvorming te voorkomen. 

In professionele wasstraten brengt bodemreiniging in principe geen schade toe aan je auto. Moderne wasstraten gebruiken afgestemde waterdruk en reinigingsmiddelen die veilig zijn voor alle onderdelen van de auto, inclusief de onderkant. Het is echter belangrijk om te controleren of er geen losse of beschadigde onderdelen aan je auto zijn voordat je de wasstraat ingaat, aangezien krachtige waterstralen bestaande problemen kunnen verergeren. 

De duur van een gemiddelde wasbeurt in een wasstraat is meestal 10 minuten, maar dit is geheel afhankelijk van het gekozen wasprogramma. Basiswasbeurten duren vaak korter, terwijl uitgebreidere programma’s met extra diensten zoals waxen, polishen en interieurreiniging meer tijd in beslag kunnen nemen.