Je auto wassen als het vriest? Een koud kunstje!

Je auto wassen als het vriest. Een koud kunstje

Koude dagen brengen naast sneeuwpret ook een hoop ‘gedoe’ voor de autobezitter. Niet alleen moet je extra alert zijn in het verkeer, ook het onderhoud van je auto verdiend tijdens de winter extra aandacht. Het wassen van je auto kan een uitdaging lijken als het vriest, maar het is juist in deze tijd van het jaar van cruciaal belang. IJzige temperaturen en strooizout kunnen namelijk hun tol eisen van je wagen. Wij vertellen je in deze blog waar je verstandig aan doet in de winter. Want je auto wassen in de winter is een koud kunstje als je het ons vraagt.

Strooizout, de vijand van je auto

Strooizout, de redder op winterse wegen, kan een ware plaag zijn voor je auto. Het zout dat gebruikt wordt om wegen ijsvrij te maken, werkt als een magneet voor vocht en kan corrosie versnellen. Corrosie kan zich snel verspreiden en onderdelen zoals de uitlaatsystemen en zelfs de carrosserie aantasten. Regelmatig wassen in de winter is daarom essentieel om strooizout en opgehoopt vuil te verwijderen en zo de levensduur van je auto te verlengen.

Door de wasstraat of in een wasbox?

Maar waar doe je dan verstandig aan? Ga je met de auto door de wasstraat of is het beter om zelf in een wasbox aan de slag te gaan? In de winter is het eigenlijk verstandiger om met je auto door de wasstraat te gaan. De geautomatiseerde borstels en hogedrukspuiten in een wasstraat kunnen de onderkant van je auto veel grondiger reinigen dan je zelf zou kunnen. Het is juist de onderkant van je auto die veel te verduren krijgt door opspattend zout en vuil.

Bovendien bieden veel wasstraten programma’s aan met de opties voor wax en polish. Deze behandelingen leggen een beschermende laag over je auto die helpt de lak te verzegelen, waardoor vocht, zout en vuil minder kans krijgen om zich te hechten en corrosie te veroorzaken. De wax vult kleine onvolkomenheden in de lak en creëert een glad oppervlak waarop water en vuil minder makkelijk blijven liggen. Polijsten daarentegen kan kleine krasjes en imperfecties verwijderen en de glans van je lak herstellen, wat de auto niet alleen mooier maakt maar ook beter beschermt.

Tot slot is de droogfunctie van de wasstraat niet te onderschatten. Het zorgt er niet alleen voor dat restwater, dat zoutresten kan bevatten, snel van de auto wordt verwijderd, waardoor de kans op roestvorming vermindert. Het zorgt er ook voor dat je auto niet meteen bevriest als je weer naar huis rijdt. Wel is het belangrijk om de deurrubbers handmatig droog te maken om eventuele bevroren sloten te voorkomen. Boek je er een interieurreiniging behandeling bij? Dan wordt dit voor je gedaan.

Aandachtspunten bij het wassen van je auto in de winter

Wanneer je besluit om je auto te wassen bij lage temperaturen, zijn er een aantal specifieke aandachtspunten. Zeker als je zelf met de hand aan de slag gaat in een wasbox. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Wassen voor borstelen: Begin met het verwijderen van vuil en strooizout met water om te voorkomen dat je met de borstel krassen in de lak maakt.

  • Rubbers drogen: Na het wassen is het cruciaal om de deuren en kofferbak te openen en zowel de binnen- als buitenranden zorgvuldig te drogen met een doek. Dit helpt om te voorkomen dat deuren en de kofferbak later vastvriezen. Kies je voor een interieurbehandeling? Dan wordt dit voor je gedaan.

  • Rubbers invetten: Wil jij je deuren extra beschermen? Behandel ze dan met een speciaal vetpotlood of rubberstick. Dit smeermiddel voedt het rubber en zorgt voor een beschermende laag die de hechting van ijs vermindert.

  • Antivries: Zorg ervoor dat je ruitenwisservloeistof bijgevuld is met een type dat antivries bevat. Dit voorkomt dat de vloeistof bevriest en garandeert een helder zicht tijdens winterse omstandigheden. Regelmatig controleren en bijvullen is essentieel voor veilige autoritten in de winter.

  • Airco checken: Neem ook even een moment om je airco te controleren. Een goed werkende airco helpt namelijk beslagen ruiten voorkomen door efficiënte ontvochtiging van de binnenlucht. Vooral in de winter is een functionele airco cruciaal om condensatie en dus verminderd zicht tegen te gaan.

Auto wassen in de winter doe je bij Carwash van Veen

Als het kwik daalt en de wegen wit uitslaan, dan is Carwash van Veen de plek waar je moet zijn voor een schone en beschermde auto. Onze wasstraat is uitgerust met de nieuwste technologie om je auto glanzend en vrij van zout en vuil te houden. Wil je meteen je interieur meenemen? Maak dan een interieurreinigingsafspraak. Liever zelf aan de slag? Dan ben je welkom in één van onze wasboxen.

Kom langs en geef je auto de winterbehandeling die het verdient!